christavandenberg.nl Delft is ge´nteresseerd in eigen Junior College

Delta nr 25, augustus 2004

De TU ziet wel wat in een Delftse versie van Junior College, de tweejarige deeltijdopleiding die de Universiteit Utrecht onlangs startte om middelbare scholieren in de regio voor te bereiden op een exacte studie.

"We kijken verwachtingsvol naar dit initiatief", zegt Luusi Hendriks, co÷rdinator aansluiting vwo.TU Delft. Ook Janpieter Boekestijn van de afdeling communicatie van Civiele Techniek en Geowetenschappen vindt het Utrechtse initiatief een goede manier om leerlingen al in een vroeg stadium enthousiast te maken voor exacte vakken. "We proberen wel om vanuit de universiteit b╚tadocenten op het vwo zo ver te krijgen om echt goede, praktische voorbeelden te gebruiken, maar dat is heel moeilijk", aldus de studentenwerver. Beide TU'ers denken dat Junior College een wervende werking kan hebben en het imago van de Utrechtse Universiteit positief kan be´nvloeden.

Volgens Hendriks is een Junior College dan ook best iets voor Delft - hoewel in een wat andere vorm. Momenteel is de TU al bezig met de ontwikkeling van het project o tot de derde macht b╚ta en techniek, waarbij op vijf scholen in de regio verrijking van de lesstof geboden wordt. De drie o's in de projectnaam staan voor 'online', 'ontwerp' en 'onderzoek'. Dit najaar sluit de TU officieel een convenant met de betrokken scholen. "Het project zou een goede aanzet kunnen zijn tot een Junior College in Delft", aldus Hendriks.

Het Junior College Utrecht biedt plaats aan 25 leerlingen, maar hoopt dat aantal volgend studiejaar te verdubbelen. "Het is erg kleinschalig, maar door de intensieve begeleiding kan dat niet anders", denkt Hendriks. "Zo'n opleiding staat of valt bij goede begeleiding."

De TU organiseert jaarlijks verschillende activiteiten voor middelbare scholieren. Zo zijn er practicumdagen en kunnen leerlingen een dag proefstuderen. Hoogbegaafde leerlingen krijgen de kans eerstejaarsmodules te volgen.

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven