christavandenberg.nl 'Het is niet zo technisch als ik verwachtte'

Delta nr 39, december 2004

De kop is eraf. Het eerste trimester overleefd, het eerste, volledige jaar als student voor de deur. En, zien de eerstejaars het een beetje zitten in Delft?

Naam: Louis Piet (18) Middelbare school: laatste vier jaar op The American School The Hague, Wassenaar Studie: technische bestuurskunde Woont: bij een hospita Hoe bevalt je studie? "De studie is goed te doen, maar niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Het is lang niet zo technisch als ik had gedacht en ik denk erover om na dit jaar van studie te veranderen. Waarschijnlijk stap ik dan over naar natuurkunde, wiskunde of informatica, maar ik blijf zeker in Delft." Hoe bevalt Delft? "Uitstekend. Mijn studie laat vrij veel vrije tijd over en het is allemaal redelijk relaxed. Ik heb niet zo veel contact met studiegenoten, maar ben lid van Jansbrug en dat maakt het meer dan goed." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Analyse, want dat is het meest technisch. Maar een echt geweldig vak vind ik er eigenlijk niet bij zitten." En het moeilijkste? "Dan denk ik toch bestuur en bedrijf A, een halfjaarsvak met veel materiaal en inhoud." Verwachte studietijd: "Voor deze studie nog een jaartje."

Naam: Adriaan van Tets (19) Middelbare school: Het Baarnsch Lyceum, Baarn Studie: civiele techniek Woont: in een studentenhuis Hoe bevalt je studie? "Prima, al heb ik er nog niet echt veel van meegekregen. Sommige vakjes zijn wat saai, zoals duurzame ontwikkeling, waarvoor je alleen maar boekjes moet lezen. Dat vind ik nutteloze dingen." Is het wat je ervan had verwacht? "Ik had eigenlijk weinig verwachtingen, want ik heb deze studie vooral gekozen door de uitslag van een beroepskeuzetest." Hoe bevalt Delft? "Bevalt super, heel gezellig." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Statica." En het moeilijkste? "Wiskunde, maar daar heb ik ook weinig colleges van gevolgd." Verwachte studietijd: "Ik hoop zes of zeven jaar."

Naam: Margot Hoogendoorn (18) Middelbare school: Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam Studie: life science and technology Woont: in een studentenhuis Hoe bevalt je studie? "De studie is wel leuk, al zijn er natuurlijk ook wel minder leuke dingen aan. Maar er is altijd wel iets wat niet leuk is." Is het wat je ervan had verwacht? "Ik heb nooit zo nagedacht over vakken enzo, want het is toch heel anders dan op de middelbare school. Ik dacht: ik zie het wel." Hoe bevalt Delft? "Delft is heel leuk, klein en gezellig. Alles is dichtbij en je kunt alles belopen." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Scheikunde, want daar krijg je veel theorie en moet je echt nadenken." En het moeilijkste? "Natuurkunde." Verwachte studietijd: "Zes jaar, want ik wil daarna misschien nog een andere master doen."

Naam: David Czap (21) Middelbare school: in Ingolstadt, Duitsland, daarna twee jaar King's College, Taunton, Groot-Brittannie Studie: maritieme techniek Woont: in een studenthuis Hoe bevalt je studie? "Die bevalt prima. De TU heeft op maritiem gebied de beste reputatie ter wereld en daarom ben ik nu hier. Ik kon deze studie ook in Engeland doen, maar ik vind Nederlanders vriendelijker en gastvrijer dan Engelsen." Is het wat je ervan had verwacht? "In principe wel." Hoe bevalt Delft? "Het is een mooie stad met al die grachten. Wel jammer dat het een echte TU-stad is, met weinig vrouwen en veel gasten." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Tot nu toe heb ik voornamelijk basisvakken gehad, maar de projecten zijn het leukst. Vooral het maken van een technische tekening van hoe het schip in het water ligt was erg leuk." En het moeilijkste? "Analyse, daar moest ik even inkomen omdat het te lang geleden was dat ik dat gedaan had." Verwachte studietijd: "Bij maritiem is de gemiddelde studieduur 6,1 jaar. Ik denk dat ik ook op zoiets uitkom."

Naam: Nergiz Cubuk (19) Middelbare school: Zaanlands Lyceum, Zaandam Studie: luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, Engelstalige variant Woont: in een studentenhuis Hoe bevalt je studie? "Goed. Het is echt een flinke studie, een van de zwaarste - en ik doe alles ook nog in het Engels. Dat is wel extreem bevorderend voor mijn Engels, en ik heb nu vrienden van over de hele wereld." Is het wat je ervan had verwacht? "Ja, eigenlijk wel. Ik had verwacht dat het interessant en uitdagend zou zijn, zowel qua veelzijdigheid als moeilijkheidsgraad en dat ik veel uiteenlopende mensen zou ontmoeten." Hoe bevalt Delft? "Ik vind het een mooie maar kleine stad, waar helaas niet zo veel te doen is. Omdat ik me ook op andere gebieden wil ontwikkelen, ben ik lid geworden bij het corps." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Aërodynamica." En het moeilijkste? "Mechanica, dat is echt een struikelvak. En later in het jaar krijg ik nog dynamica, wat maar minder dan een kwart van de studenten haalt." Verwachte studietijd: "Ik hoop zeven jaar. Of nee, zes."

Naam: Stéphane Blokhuis (19) Middelbare school: Barlaeus Gymnasium Amsterdam, daarna oriëntatiejaar aan de Rietveld Academie Studie: bouwkunde Woont: in een studentenhuis met zes meisjes Hoe bevalt je studie? "Heel goed. Ik wilde dit al heel lang." Is het wat je ervan had verwacht? "Het is precies wat ik ervan verwacht had. En het gaat best goed." Hoe bevalt Delft? "Heel goed. Het is klein, maar ik vermaak mezelf wel als de mensen een beetje bij de tijd zijn. Ik woon gelukkig in een heel fijn huis, niet typisch studentikoos." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Bouwconstructief ontwerpen." En het moeilijkste? "Informatica." Verwachte studietijd: "Dat is moeilijk. Ik bouw sowieso een jaar studievertraging in, omdat ik misschien een jaar weg wil of een bestuur ga doen. Verder denk ik dat ik net als iedereen wel een halfjaar vertraging oploop, dus dan kom ik op zeseneenhalf jaar."

Naam: Ward Masclee (18) Middelbare school: Stedelijk Gymnasium Leiden Studie: technische natuurkunde Woont: in een studentenhuis Hoe bevalt je studie? "Het gaat prima. Ik heb eerst erg getwijfeld. Heb even bouwkunde gedaan, maar het was niet leuk, dus ben ik overgestapt naar natuurkunde." Is het wat je ervan had verwacht? "Ja." Hoe bevalt Delft? "Het is gezellig, vooral door mijn studentenhuis." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Ik heb een aantal vakken gemist doordat ik ben overgestapt, maar vind tot nu toe vooral analyse wel okee." En het moeilijkste? "Je krijgt niks in de schoot geworpen, maar in principe is elk vak wel te doen." Verwachte studietijd: "Ik wil sowieso mijn bachelor in vier jaar halen. Welke master ik daarna ga doen weet ik nog niet helemaal, dus ik kan ook niet goed zeggen hoe lang ik over mijn studie zal doen."

Naam: Koen Dekkers (18) Middelbare school: Stanislas College, Delft Studie: life science and technology Woont: bij zijn ouders Hoe bevalt je studie? "Ik vind het wel heel leuk, al was het in het begin vrij zwaar." Is het wat je ervan had verwacht? "Ja, maar ik heb ook alle voorlichtingsdagen gevolgd en een meeloopdag gedaan." Hoe bevalt Delft? "Het is niet zo heel anders dan om hier te wonen, het enige verschil is eigenlijk mijn lidmaatschap van Jansbrug. Maar ik heb nog niet in Delft gestudeerd hoor, het eerste halfjaar is in Leiden." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Moleculaire genetica is echt heel leuk. Genetica vind ik sowieso het leukste aan de opleiding." En het moeilijkste? "Biochemie, daarvoor moet je veel leren." Verwachte studietijd: "Ik vind binnen acht jaar mooi."

Naam: Philip Stive (18) Middelbare school: Stanislas College, Delft Studie: civiele techniek Woont: bij zijn ouders, maar gaat binnenkort op kamers Hoe bevalt je studie? "Die bevalt goed, ook al ben ik nooit naar voorlichtingsdagen ofzo geweest. Mijn vader deed ook civiel en mijn oom is hier professor, dus vandaar dat ik dit ook ben gaan doen. Gelukkig bevalt het mij ook." Is het wat je ervan had verwacht? "Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. De studie sprak mij aan door wat je er uiteindelijk mee kunt worden." Hoe bevalt Delft? "Wel goed, ik kwam hiervoor nooit in de TU-wijk." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Ik denk dynamica, want die docent is echt een circusartiest, hij maakt er een hele show van." En het moeilijkste? "Ook dynamica, en analyse. Bij sommige vakken is het gewoon boeken lezen, maar bij dynamica moet je echt wel een week oefenen voor het tentamen." Verwachte studietijd: "Ehm, toch zeker zeseneenhalf jaar, het gemiddelde. Ik denk niet ver eronder."

Naam: Bart Giethoorn (18) Middelbare school: Comenius College, Capelle aan den IJssel Studie: technische natuurkunde Woont: in Rotterdam bij zijn ouders Hoe bevalt je studie? "Heel goed, ik vind het echt mooi! Laatst had ik bijvoorbeeld een lezing van Don Eigler, dat was echt geweldig." Is het wat je ervan had verwacht? "Ja, maar er zijn ook wel minder leuke dingen." Hoe bevalt Delft? "Ik vind Delft wel heel mooi." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Physics 1." En het moeilijkste? "Het is allemaal op zich wel te doen, maar op het moment is physics het moeilijkst." Verwachte studietijd: "Ik heb echt geen flauw idee. Als ik al mijn tijd in mijn studie zou steken, zou het theoretisch wel in vijf jaar lukken, maar ik zie mezelf toch ook wel een jaar iets anders doen. Bijvoorbeeld naar het buitenland of een jaar bestuur."

Naam: Heleen van der Vorst (19) Middelbare school: Scholengemeenschap Were Di, locatie Merendreef, Valkenswaard Studie: werktuigbouwkunde Woont: in een studentenhuis Hoe bevalt je studie? "Bevalt heel goed. Het is altijd een beetje spannend, maar ik vind het echt heel leuk." Is het wat je ervan had verwacht? "Ja." Hoe bevalt Delft? “Ook heel goed. Ik kom uit de buurt van Eindhoven, maar omdat allebei mijn zussen daar al aan de TU gingen studeren, heb ik maar voor Delft gekozen." Wat vind je tot nu toe het leukste vak? "Het meest interessant vind ik statica, maar dat hoort ook wel als je werktuigbouw doet." En het moeilijkste? "Ook statica." Verwachte studietijd: "Ik denk wel alles te halen en mijn planning is om dit jaar mijn propedeuse te halen. Dus ik denk niet langer dan er voor staat."

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven