christavandenberg.nl Nachtwerk voor de lachspieren

Delta nr 1, januari 2005

Leids Cabaret Festival, de Comedytrain, het Amsterdams Kleinkunst Festival - move over! Ook Delft weet wat lachen is, en houdt zaterdag de Nacht van het Cabaret in Theater de Veste.

Zes cabaretiers klimmen zaterdag op de Delftse planken met anekdotes, oneliners en scherpe observaties. Het initiatief voor de Nacht van het Cabaret ontstond drie jaar geleden en kwam voort uit de Cabarestafette. Deze avondvullende voorstelling met wisselende bezetting trekt al jaren langs de Nederlandse schouwburgen en het leek De Veste leuk ook zelf een avond vol uiteenlopend cabaret te organiseren. Het bleek een voltreffer, want de eerste twee edities van de Nacht waren uiteindelijk compleet uitverkocht. En met namen als Sjaak Bral, Javier Guzman en Martijn Oosterhuis is dat niet zo verwonderlijk.

Ook dit staat er een afwisselend rijtje cabaretiers op de speellijst: Anne-Aafke Sol, Vincent Geers, Alex Agnew en het duo Luider & Van Donselaar. Weliswaar geen vreselijk bekende komedianten, maar toch ieder met een indrukwekkend cv. Zo won de Belg Alex Agnew in 2003 zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij was daarmee de eerste Belg die het prestigieuze festival won. Zijn zeer energieke optreden wordt wel omschreven als onvervalste rock-'n-roll-comedy, wat hij onder andere dankt aan zijn goede zangstem.

Anne-Aafke Sol tovert in haar programma 'Padam' met tekst en beweging, wat leidt tot een dynamische en verfrissende show. Genieten van het leven, vrijheid en conventies zijn belangrijke thema's in haar werk.

De stijl van Luider en Van Donselaar is heel anders. Deze twee veertigers laten het publiek bulderend lachen, maar veroorzaken daarnaast diepe ontroering in een voorstelling die nog het meeste weg heeft van een combinatie van cabaret en revue. Hun motto is 'beter laat dan nooit' en hun deadline 'doorbreken voor de opvliegers komen'.

Bang voor intredende ouderdom zal stand-up comedian Vincent Geers voorlopig niet zijn, daar is hij veel te jong voor. Volgens kenners zou de naïeve kijk op het alledaagse leven van deze student theaterwetenschappen wel eens kunnen uitgroeien tot zijn handelsmerk. Hij lijkt onhandig en kwetsbaar, maar is in werkelijkheid een waar podiumbeest.

De presentatie van de Nacht van het Cabaret is in handen van Karin Bruers. Sinds 1999 is zij als stand-up comédienne en mc verbonden aan de Comedytrain. Verder heeft ze onder andere gespeeld op De Parade en sketches geschreven en geproduceerd voor het televisieprogramma 'Ook dat nog'. Eerder presenteerde ze zowel de Cabarestafette als het Leids Cabaret Festival. Zoals gebruikelijk bij de Delftse cabaretnacht, zal Bruers zaterdag niet alleen de andere artiesten aankondigen, maar ook zelf een stuk spelen, uit haar soloprogramma 'Bruers III'.

In tegenstelling tot andere beroemde nachten, zoals de Nacht van de Filosofie of de Amsterdamse Museumnacht, is de Nacht van het Cabaret ook voor niet rasechte nachtbrakers prima uit te houden, want het einde van de voorstelling ligt ergens tussen twaalf en een, en de aanvang is pas om negen uur.

Nacht van het Cabaret, zaterdag 15 januari, Theater de Veste.

Aanvang: 21.00 uur. Entree: 16 euro voor studenten, ander

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven