christavandenberg.nl 'Schermen is een intelligente sport'

Delta nr 8, maart 2005

Het mannelijk degenteam van de Delft Fencing Club (DFC) staat sinds enkele weken bovenaan de Nederlandse ranglijst. Student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en clubvoorzitter David Passenier is apetrots.

DFC bestaat pas een jaar, hoe kan het dat jullie het al zo goed doen?

"We hebben allereerst een heel goede hoofdtrainer, voormalig olympisch schermer drs. Hossein Niknam. Daarnaast is onze club opgericht met het doel op hoog niveau te schermen. Er wordt hard getraind en we hebben een sterk trainingsprogramma dat helemaal is afgestemd op studenten. Want schermen is niet alleen een moeilijke sport, maar ook een intelligente. Daardoor staan onze leden soms al na een jaar in de top twintig van Nederland."

Richt jullie vereniging zich puur op het schermen met degens?

"De meeste clubs specialiseren zich in één wapen, maar wij niet. We willen drie sterke wapens hebben en dus op degen, sabel en floret mee kunnen draaien op topniveau. Zowel voor dames als heren, dus we leiden minstens zes teams op. Voor ieder wapen hebben we ook een specifiek trainingsprogramma. Dat maakt ons vrij uniek in Nederland."

Is het niet ook al bijzonder dat DFC alleen uit studenten bestaat?

"Ja, dat klopt. En op dit moment staat ongeveer de helft van onze 23 leden op de Nederlandse ranglijst, terwijl dat er vorig jaar nog maar drie waren. Maar het meest bijzonder is denk ik wel de groepssfeer, we moedigen elkaar ontzettend aan. De prestaties van de teams gaan bij ons voor individuele resultaten. We geven onze nieuwe leden ook volop kans om toernooi-ervaring op te doen. Binnenkort is bijvoorbeeld het GNSK, het Nederlands studentenkampioenschap. Sommige universiteiten sturen hun beste spelers daar naartoe om maar vooral te winnen, maar wij laten ook de beginnende spelers gaan, zodat ze ervaring en motivatie opdoen."

Wat is nou eigenlijk zo leuk aan schermen?

"Het is een waardevolle toevoeging aan je leven, en niet alleen op sociaal vlak. Je wordt er fysiek bijvoorbeeld erg sterk van. Ook emotioneel is het een zware sport, als je in eentje op de loper staat moet je jezelf goed kunnen concentreren en beheersen. Verder doe je strategisch inzicht op en leer je op belangrijke momenten snel beslissingen te nemen. En daar heb je ook naast het schermen heel wat aan."

Dus eigenlijk zou iedereen moeten schermen?

"Daar komt het wel op neer, ja."

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven