christavandenberg.nl Innovatief navigatieproduct voor toeristen

Delta nr 23, juni 2005

Afstudeerder Maarten Pinxten ontwikkelde bij ontwerpbureau Fabrique een nieuw navigatieproduct voor toeristen. De plek waar de toerist zich bevindt en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker bepalen welke informatie het apparaat toont.

Het navigatie-apparaat ter grootte van een handcomputer leidt toeristen op een geheel nieuwe manier rond. De plek waar de toerist zich bevindt en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker bepalen welke informatie het apparaat toont. "Bestaande apparatuur zoals men die bijvoorbeeld in Amsterdam gebruikt, is niet meer dan een digitale reisgids, waarbij het niet uitmaakt op welke plek je je bevindt", zegt Pinxten. Daarnaast baseert het apparaat zich op eerdere keuzen van de gebruiker. "Als je 's ochtends bij een historisch gebouw hebt aangegeven dat je dat niet wilt bekijken, zal het apparaat je daarna niet opnieuw op een historisch gebouw attenderen."

Een andere vernieuwende eigenschap van het navigatieproduct is de koppeling tussen beeld en geluid. Pinxten: "Wanneer je bijvoorbeeld langs een museum loopt, zal het apparaat je niet alleen vertellen waar je voorbij loopt, maar je ook beelden laten zien van wat er in het museum te zien is. En bij een oud gebouw toont het hoe dat gebouw er vroeger uitzag." Handig is verder dat een groep bezoekers kan volstaan met één apparaat, omdat het via bluetooth communiceert met de aparte koptelefoons. "Die hoofdtelefoons hebben overigens maar één oortje, zodat je tegelijkertijd met de mensen om je heen kunt praten", aldus de IO'er.

Na zijn afstudeerpresentatie op 5 juli, zal Pinxten zich bij Fabrique verder richten op de realisatie en marktintroductie. Grote spelers op de navigatiemarkt hebben al interesse getoond en momenteel voert het Delftse ontwerpbureau gesprekken met verschillende partijen. Pinxten verwacht dat het product ergens in 2007 op de markt verschijnt. "Uitgangspunt is dat het apparaat dan te huur is bij VVV's, hotels en musea", aldus Pinxten. Volgens berekeningen van de TU'er zal de huurprijs dan zo rond de 12,5 euro per dag liggen. Voor toeristen met een eigen pda moet het mogelijk worden alleen de applicatie te huren.

Pinxten begon zijn afstudeerproject in november vorig jaar. Hij verspreidde enquètes en uit de honderdtachtig reacties bleek dat toeristen een stad vooral graag op eigen houtje ontdekken. Daarbij willen ze wel sturing, maar bovenal vrij zijn. Vervolgens stelde hij een zevenkoppige focusgroep samen van mensen met uiteenlopende vakantiebehoeften en liet hij het uiteindelijke conceptproduct testen door vijftien gebruikers.

Afstudeerpresentatie: dinsdag 5 juli om 14.00 uur bij Industrieel Ontwerpen.

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven