christavandenberg.nl Festivalstad aan de Maas

Qualitime nr 8, augustus 2005

Zodra de zon begint te schijnen en temperaturen stijgen, wordt Rotterdam zonder twijfel ‘the place to be’. Uiteenlopende festivals en evenementen volgen elkaar in rap tempo op, parken en podia (& agenda’s) staan vol. De professionele aanpak van de gemeente en de vele initiatiefrijke organisatoren maken Rotterdam bovendien een bolwerk van ervaring.

De basis voor het huidige succes van de Rotterdamse Zomerfestivals werd gelegd in 1993. Samen met de afdeling Kunstzaken en het Havenbedrijf richtte het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) toen de stichting Rotterdam Festivals op, om alle evenementen in de stad te coördineren en organisatoren te ondersteunen. Daaruit ontstond een voor die tijd uniek evenementenbeleid, waarin cultuurbeleid en economisch beleid hand in hand gingen. Daarnaast werd besloten dat de stad en haar bewoners de rode draad zouden vormen in de keuze voor evenementen. De formule bleek succesvol en wordt nog steeds gebruikt. Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals: “Rotterdam is niet alleen een stad aan het water, maar ook een jongerenstad en een multiculturele samenleving. Die thema’s zijn belangrijk voor de stad en we stimuleren evenementenorganisatoren daarop aan te sluiten. Een bloemencorso zul je hier bijvoorbeeld niet snel zien.” Het model voor gemeentelijk evenementenbeleid is inmiddels door veel andere gemeenten overgenomen. “Er is geen stad die niet bij ons langs is geweest”, zegt Moerman. En ook internationaal is er veel belangstelling voor de Rotterdamse aanpak.

Dromers

Naast de algemene Rotterdamse thema’s, levert het OBR jaarlijks thema’s aan die aansluiten op de stedelijke ontwikkeling. Nadat de thema’s wereldkundig gemaakt zijn, stromen de ideeën binnen. Vervolgens maakt Rotterdam Festivals van de concrete plannen van organisatoren een aaneengesloten zomerprogrammering. De ideeën moeten in principe aan tien voorwaarden voldoen, maar volgens Moerman is er daarnaast een elfde regel: “Er is altijd ruimte voor dromers en idioten.” De in juni gehouden Red Bull Air Race is een goed voorbeeld van zo’n evenement waar alleen een stad met lef aan begint. Stuntvliegers hielden een wedstrijd over het water van de Maas en vlogen zelfs onder de Erasmusbrug door. Het spektakel trok maar liefst zevenhonderdduizend bezoekers. Dafne Foet, beleidsmedewerker vrijetijdseconomie bij het OBR: “Ondernemers worden bij ons altijd uitgedaagd om met nieuwe plannen te komen.” Dat er veel mensen zijn die deze uitdaging vol enthousiasme aangaan, blijkt wel uit de gestage toename van het aantal Rotterdamse evenementen. “Er is geen stad in Nederland waar zoveel initiatief is”, aldus Moerman.

De vele evenementen versterken het economisch klimaat van de stad en dragen flink bij aan het op de kaart zetten van Rotterdam voor bezoekers en bewoners. “Tijdens een evenement kunnen mensen ervaren hoe het is in een gebied en als het ze bevalt, komen ze daarna vaker terug”, aldus Foet. Ter illustratie vertelt Moerman over het effect dat het eerste Museumparkfestival destijds had op de bekendheid van het gebied bij cultuurminnende Randstadbewoners: “We hebben gemeten hoeveel mensen uit die groep wisten van de ontwikkeling van het museumpark. Vervolgens hebben we de metingen herhaald nadat het festival voor de eerste keer gehouden was. Doordat het drie maanden regende, was het festival zelf, als festival, niet geslaagd, maar de bekendheid van het gebied was wel van dertig naar achtenveertig procent gestegen.” Ook het waterfront is een van de lokaties waar evenementen bijdragen aan de gebiedsontwikkeling. Zo trekken evenementen als het Winterplein of het populaire Strand aan de Maas inmiddels veel extra bezoekers naar de waterkant. “We zouden kunnen volstaan met het storten van zand”, zegt Moerman, “maar wij maken er liever iets van dat echt past in Rotterdam, dus programmeren we het strand als een festival, met salsa-avonden, kindermiddagen et cetera.”

Don't miss

Nu er ieder zomerweekeind minstens één evenement plaatsvindt in Rotterdam, is het lastig kiezen. Op de vraag aan Foet en Moerman wat je eigenlijk niet mag missen: “Het Zomercarnaval, de Dance Parade en de Wereldhavendagen”, zeggen ze tegelijk. “En als je iets intiemers wil, is het klassieke Veerhavenconcert een absolute aanrader.”

Ondertussen denkt de gemeente al aan de volgende stap. De stad wil het liefst een totale zomerprogrammering, met kleinere festivals tussendoor die het geheel verbinden. En het OBR en Rotterdam Festivals werken momenteel met ondernemers uit de stad aan een winterprogrammering. “Ik heb laatst twee festivals gezien waar bij min twintig gewoon tienduizenden mensen op de been waren”, vertelt Moerman. “Ook ’s winters kunnen we dus prima festivals organiseren.”

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven