christavandenberg.nl Behendige dieven actief op Bouwkunde

Delta nr 3, januari 2006

Bouwkunde sluit de garderobe bij de bibliotheek nadat daar een kluisje is opengebroken. De faculteit kampt al geruime tijd met diefstal.

Posters die studenten en medewerkers waarschuwen, hebben vooralsnog weinig resultaat. "Diefstal is een groot probleem", zegt Robert Riemslag, co÷rdinator services op Bouwkunde. Het kluisje dat in de bibliotheekgarderobe is opengebroken was voor hem de spreekwoordelijke druppel. "Er werd daar altijd al veel gestolen, maar nu is zelfs een locker niet meer veilig." Nog deze week hoopt hij de garderobe te sluiten. De kluisjes worden verplaatst naar de wand naast de ingang van de bibliotheek, in het volle zicht van de balie. "Ik moet alleen nog officieel toestemming krijgen", vertelt de co÷rdinator.

Volgens Riemslag gaan veel studenten na´ef met hun spullen om. "Ze laten bijvoorbeeld hun jas ergens hangen, zonder zich te realiseren dat hun telefoon of portemonnee er nog in zit. En als ze iets kwijt zijn en ik ze vertel dat het dan waarschijnlijk is gestolen, zijn ze vaak verbaasd dat zoiets op hun faculteit gebeurt."

Vooral portemonnees, camera's en telefoons verdwijnen vaak, maar de laatste tijd neemt ook de diefstal van laptops toe. "Je hoeft maar vijf minuten niet op te letten en je spullen zijn weg", aldus Riemslag. Het aantal diefstallen varieert, maar regelmatig komen er bij Riemslag vijf meldingen per week binnen. "Het gaat met vlagen, na een drukke week is het vaak een paar weken rustig en dan begint het weer." Riemslag denkt dat het werkelijke aantal diefstallen een veelvoud is van het aantal meldingen dat hij krijgt.

Toch doet de faculteit veel aan preventie. Er is al jaren cameratoezicht, studenten hebben de beschikking over lockers en inmiddels zijn de meeste deuren voorzien van een glasstrook om het vrij insluipen van kamers te beperken. Verder onderhoudt Riemslag nauw contact met de wijkagent en volgt hij diens adviezen op. Zo nemen medewerkers geregeld alleen gelaten tassen of jassen mee naar hun balie om studenten bewust te maken van de risico's. En bovendien hangt Bouwkunde sinds een paar weken vol met posters waarop een diefstalwaarschuwing staat.

"De wijkagent zegt wel eens dat we vaker 'eigen schuld, dikke bult' moeten denken, maar dat kan ik niet. Het zijn toch onze studenten", vertelt Riemslag.

Ook op andere faculteiten wordt veel gestolen. Loek Rijkelijkhuizen, facility manager bij IO en 3mE: "De dieven kennen het gebouw uitstekend, ze weten precies waar ze moeten zijn." Bij TNW en CiTG is diefstal al net zo'n probleem. Alleen op EWI zeggen de portiers dat diefstal slechts incidenteel voorkomt.

 

 
Life after Pinochet

Life After Delft: No more Suriname food

Dutch Talk

Dutch Talk

Standplaats Sjanghai

 

terug naar boven